Yes, sir, now I can boogie

Det är en sådan där härlig försommardag på landsbygden. Solen skiner, det doftar gräs och gröda och boskapen på fälten spritter av sommarlängtan. Vi träffar Jes, 58 år, i hans trädgård med medelhavsinspirerad terrass. Kanske är det lite militär ordningsvurm som avtecknar sig i fint uppställda krukväxter och välmående omgärdande grönska. Vi anar att lite militärisk disciplin även kan komma väl till pass när man ska genomgå en knäprotesoperation.

När började du få ont i knät?
- Jag har haft ont i knät länge, jag gjorde en meniskoperation för 15 år sedan. Meniskskadan övergick sedan i artros. Jag sökte hjälp men till en början tyckte läkarna att jag var för ung för att operera in en knäprotes.

Runt två tredjedelar av dem som får en knäprotes är över 65 år. Men det är inte åldern som avgör utan hur ont du har och hur dålig din rörlighet är. Något som Jes kan vittna om:

- Till slut gick det inte längre. Jag kunde inte springa, mitt ben var svullet. När det var kallt ute kändes det som att kylan gick rakt in i benet, som om det saknades isolering och cirkulation. Jag fick tid hos en ortoped och vi kom fram till att en ny knäled var den rätta lösningen. Det är jobbigt att inte kunna vara rörlig som militär. Jag brukade springa halvmaraton utan problem.

Nu gällde det bara att operationen skulle passa in i jobbschemat. Jes jobbar som kapten vid P7 Revingehed och är chef för sektion 4 i en bataljonsstab. Ett jobb som kan innebära ivägkommendering till olika regementen i landet. Efter karriärstarten i Växjö har han tjänstgjort i bland annat Makedonien, Bosnien, Kosovo, Afghanistan. Att spendera ett dygn utanför kommunens gränser för att få en ny knäled kan därför inte te sig särskilt skrämmande. Jes berättar:

- Jag opererades i Trelleborg i oktober 2014. Efter operationen delade jag rum med en lantbrukare från Höör som också hade också fått en ny knäled. Efter att vi hade legat och vilat ett tag blev vi uttråkade och tänkte ”här kan vi inte ligga”, så vi ställde oss upp och allting verkade fungera. När vi sedan spatserade ut i korridoren möttes vi av en sjuksköterska som med något förvånad uppsyn påpekade att vi skulle ta det lite lugnare, varpå vi svarar: ”Vi ska ju träna!”.

Så allting kändes bra efter operationen?
- Ja, det spände och drog lite i benet men ingen fara annars, jag hade inga smärtor.

Innan operationen kunde jag gå max 500 meter, nu är det bara fantasin som sätter stopp. Vi åker på resor, tar turer med husbilen, promenerar. Fiske är ett av mina största intressen.

Barnen är utflugna sedan länge men i nuläget har Jes och hans fru fyra fosterbarn boende hos sig. Det finns därmed alltid något att hitta på.

Har du några tips och råd till andra som ska få en knäprotes?
- Träna upp styrkan i benet, helst 1–2 månader innan operationen.
- Sätt upp mentala mål: ”Om 8 veckor ska jag börja jobba igen”. Efter en knäprotesoperation följer en sjukskrivning på minimum 8 veckor.
- Kontakta Försäkringskassan och säkerställ att allt är ordnat med sjukpenning etc.

Jes